Održavanje i savjetovanje

Svježa začinska biljka je vrlo zahvalan ukućan koji ne zahtjeva mnogo,GF_logo_CMYK

tek malo Vaše pažnje i njege koju će uzvratiti svježinom i mirisom!

 

Položaj

Začinsko bilje se ne smije držati pored direktnog izvora topline ili propuha zbog pretjeranog isušivanja lisne površine koja može dovesti do ugibanja biljaka. Osim „umjetnih“ izvora topline, tu se naravno nameće i pitanje žarkog ljetnog sunca. Ako se biljke nalaze u lončićima, tada ih je potrebno staviti u zasjenu kako nebi naglo izubili potrebnu vlagu supstrata i uginuli. Zaključno, u zimskim hladnijim mjesecima bez puno svijetla začinskom bilju je najpotrebniji najsvijetliji kutak prostorije s najviše topline dok u ljetnim vrućim mjesecima začinsku biljku je potrebno smjestiti u polusjenu.

Zalijevanje

Najčešće pitanje naših vjernih kupaca je koliko često bi se začinsku biljku trebalo zalijevati? Kada bi vas pitali za svakodnevni termin ispijanja vode, što biste rekli? Naravno, po potrebi. Biljka je jednako živa kao i mi. Postoje topliji i hladniji dani kada biljka troši više ili manje vode iz susptrata.

Supstrat u kojoj se nalazi naša biljka uvijek mora mati optimalnu vlažnost, odnosno ne smije biti premokar niti presuh. Ako se začinska biljka pretjerano zaljeva, dolazi do truljenja korijena te ugibanja biljke, također ako se pretjerano isuši supstrat u kojem se začinska biljka nalazi zbog nedostupnosti vode u korijenu i ostatku biljke, dolazi do stresa biljke. Zašto je važno znati da biljka prolazi kroz stres kada je manja vode u pitanju? Prvenstveno zbog toga što se automatski smanjuje otpornost začinske biljke na prodor patogena u biljku kao i napada raznih kukaca. Također, ako se biljka uspije oporaviti biti će vidno oslabljena te će joj listovi žutiti i otpadati, a to sve vodi do uvenuća i ugibanja.

Rezanje/korištenje

Kod rezanja začinskih biljaka bilo radi oblikovanja ili jednostavnog korištenja važno je uvijek rezati biljku od vrha prema korijenu, ali uz napomenu da na dnu stabljike uvijek mora ostati zadnji par listića. Takvim rezanjem biljka se najmanje crpi, jer upravo trganjem listova sva hraniva i energiju šalje do samog vrha biljke koji je u principu gol, a to nam netreba. Rezanjem, skraćuje se prijenos hraniva, ali i esencijalnih ulja koja ostaju u listovima ispod reza. Što je još bolje, ispod reza će se početi formirati dvije nove grane koje će dati još više lisne mase. Upravo to je specifično za začinsko bilje, ono voli kada ga se reže i samim time postaje još bujnije. Prema tome vaši zeleni prijatelji savjetuju škare u ruke!

Presadnja

Ako zamjetite da je biljka postala „usporena“, odnosno nakon rezanja prestala rasti i razvijati se, potrebno joj je pogledati korijen, ako je on tamno smeđe boje tada je vrijeme da se začinska biljka presadi u veći lončić.

Poželjno je koristiti ekološki certificirani supstrat ili ako vam je dostupna mješavina komposta i tla iz vlastitog vrta, u tom slučaju ne bi bilo loše taj susptrat sterilizirati u pečnici na pola sata. Glavi razlog je minimaliziranje kontaminacije začinskih biljaka drugim štetnim organizmima. Pa bi tako, osim supstrata, kod presadnje bi bilo poželjno koristiti rukavice, čisti alat te novi ili na neki od način steriliziran lončić u koji će se presaditi začinska biljka. Važno je za napomenuti da lončić obavezno mora imati otvore s donje strane kako bi se višak vode mogao ocijediti i spriječiti već ranije spomenuto truljenje korijena.

Supstrat bilo kupljeni ili samostalno napravljen, uvijek možemo poboljšati dodatkom perlita (anorganski vulkanski pijesak ,predstavlja ekološki proizvod grube površine i otvorene strukture, granule sadrže puno zraka te mogu apsorbirati puno vode. Dodavanjem perlita postiže se bolji i povoljniji odnos zraka i vode pri ukorjenjivanju) koji je savršen za mediteransko začinsko bilje kao što su lavanda, ružmarina, timijan, origano i kadulja. Osim perlita poželjno je lončić na kraju sadnje posipati vermikulitom jer sadrži puno mjehurića zraka, radi čega ima malu težinu, a veliki volumen. Vermikulit je ekološki prihvatljivih proizvoda i uz veliki zračni kapacitet ima veliku moć upijanja tekućine, bilo da se radi o čistoj vodi ili vodi s hranjivima.

Zeleni savjet: Ako za vrijeme presadnje želite podrezati zeleni dio biljke tada bi bilo dobro i odstraniti jedan dio korijena. Samim time začinska biljka ide u prisilnu regeneraciju i jačanje korijena što rezultira jačanjem nadzemne, zelene, mase i na kraju jače i trajnije biljke.

Kod presadnje stasalih biljaka poželjno je u supstrat umješati i peletirano trajno hranivo. Ako ste u mogućnosti uvijek odaberite hranivo koje u svojem sastavu ima i biljnih i životinjskih ostatak (rogovina, alge, kože….).

Zeleni savjet: Za razliku od presadnje, ako želite sami posijati svoju začinsku biljku, nikako ne preporučamo dodavanje hraniva u supstrat za sijanje.

 

Za sve hitne, izvanredne slučajeve, dodatna pitanja i slično slobodno nam se obratite putem mail adrese info@greenfriends.eu (Kontakt)