Jestivo cvijeće

GF_logo_CMYK

Sve veći trend primjene jestivog cvijeća u gastronomiji zapravo nije nešto novo već nanovo oživljena strast koja seže čak iz Vikorijanskog doba vladavine kraljice Viktorije. Postoje čak i zapisi koji ukazuju na korištenje jestivog cvijeća u doba starih Rimljana, Kineza i Indijaca.

Svojim jedinstvenim okusom, nježnim mirisom i zanimljivom teksturom jestivo cvijeće je osvježenje u svakoj kuhinji.

Možemo koristiti svježe, a pojedine sorte su dobre i sušene iako se lagano mijenja boja i okus.

Cvijeće valja korisiti umjereno i elegantno, jedna od malih tajni u korištenju cvijeća u kuhinji je da jelo bude što jednostavnije kako se delikatni okus i miris cvijeta ne bi prekrio. To što su nježni u okusu i mirisu zapravo je prednost jer im takva osobina omogućava da se kombiniraju s raznim namirnicama i u raznim jelima. Dobro se slažu u glavnim jelima, salatama, desertima, ali i u pićima.  Mogu se dodavati u namaze kao što su sir ili maslac, u ocat ili ulje, izvrstan su dodatak vinu ili koktelima.

 

Nutritivna vrijednost:

Kako je jednom rekao Henri Matisse „Uvijek postoji cvijeće okolo za one koji ga žele vidjeti.“ Možda bi trebali sada dodati i riječ probati!

Nevjerovatno, ali istinito neki od malenih cvjetića sadrže brojne vitamine, minerale, čak i antioksidanse i to u većoj mjeri nego pojedino klasično voće ili povrće.

Tako primjerice svježi cvjetovi boreča u cca 25 g sadrže oko 30 miligrama vitamina C dok u dragoljubu možemo pronaći vitamin D. Lavanda i ružine latice  primjerice sadrže vitamin E. U cvjetovima tikve možemo pronaći bogati izvor vitamina A koji pomaže u zdravlju očiju.

Kod mačuhica možemo pronaći vrlo vrijedan kalij koji pomaže u održavanju našeg krvožilnog sustava te srca. Boreč sadrži pak dobar udio željeza koja daje snagu organizmu. Željeza ima i u tikvinom cvijetu. Lavandin cvijet sadrži kalcij koji održava zdravlje naših kostiju.

 

 

VAŽNO: Svaki cvijet nije jestiv cvijet! Zapravo neki cvijetovi mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje.

Bitno je da za svoju kuhinju koristite cvjetove koji su organskog podrijetla. Cvjetovi koji nisu tretirani pesticidima ili prihranjivani  umjetnim hranivima.

Nije mudro brati cvjetove koji rastu uz cestu ili se nalaze u gradskim parkovima. Oni su puni tvari koje ne želite na svojem tanjuru.

Ukoliko niste sigurni da li je cvijet stvarno jestiv radije ne riskirajte! Obratite se stručnjacima.

Da ne biste brinuli o gore navedenim stvarima Green Freinds je za vas pripremio široki spektar jestivog cvijeća, a zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu asortiman se iz sezone u sezonu proširuje.

Svo naše cvijeće uzgaja se isključivo prema ekoliškim principima bez uporabe pesticida ili bilo kakvih drugih kemikalija. Za kvalitetan rast, boju i okus naših, ali i vaših jestivih cvijetića koristimo samo najbolje i provjerene ojačivaće bilja na bazi biljnog podrijetla te hraniva iz prirodnih izvora.

Cvijeće se pažljivo bira i sakuplja isključivo po narudžbi čime se osigurava nezamjenjiva svježina i punoća okusa, ali i dugotrajnost na vašim tanjurima.

Takvim radnim procesom dobili smo još jedan proizvod u nizu koji za vas i vaše goste garantira najbolji užitak!

Ako niste sigurni koji cvjetić odabrati, obratite se Green Friends ekipi  za jedinstven doživljaj gastro užitka – jestivo cvijeće!

Trenutno nudimo sezonski mix cvijeća koji ovisno o sezoni varira u sastavu.

Još nismo u mogućnosti nuditi prema boji, sorti, veličini ili nekom drugom aspektu,  ali trudimo se izaći u susret kada god smo u prilici.

 

Imate dodatnih pitanja?

 

Pogledajmo neke od sorti u Green Friends kolekciji: