Zanimljivosti

Želite naučiti nešto novo o zelenom svijetu u kojem živite?

Zanimaju Vas praktični savjeti za Vaš vrt ili okućnicu?

Ne znate koje biljke odabrati za Vašu kuhinju ili možda kupaonicu?

Ili jednostavno želite pročitati nešto drukčije i zabavno o bilju? :)

Uskoro navratite na ovu stranicu i proširite svoje vidike!

Ako imate već sada pitanja ili probleme u svojem malom zelenom raju obratite nam se s povjerenjem! Odgovor ćemo dati što je prije moguće!

Vaš Green Friends

25.3.2018.

Mikro zelenje (micro greens)

ANTI AGING FOOD

Ključne riječi: mikro zelenje, askorbinska kiselina, karotenoid, fitonadion, tokoferol, anti aging, vitamini, minerali, nutritivna vrijednost

 

Mikro zelenje su maleni izdanci ili „klijanci“ povrća, začina ponekad i stabla. Oni su korak više od klica, a nekoliko koraka manje od zrelog ili gotovog ploda. U zadnjih par godina sve više dobivaju pozornosti i popularnost im raste. Iako su iznimno maleni i nježni izneneđuju svojom bojom, mirisom, okusom, teksturom te mogu biti izvrstan dodatak pri svakom obroku ili čak zamjena za salatu. Sve više se rade istraživanja mikro zelenja u nutritivnom smislu i pokazuju vrlo obečavajuće rezultate.Dokazano je da pojedine sorte mikro zelenja sadrže i do 40 puta veću koncetraciju vitamina i minerala od odraslih biljaka. Novija istraživanja se baziraju na utvrđivanje postotka udijela askorbinske kiseline, karotenoida, fitonadiona i tokoferola u mikro zelenju koje se najčešće nalazi na tržištu.

Askorbinske kiseline se nalazi  od 20,4 do 147,0 mg na 100 g svježeg proizvoda, a β karotena, lutein / zeaksantin i violaxantin nalaze se u koncentraciji od 0,6-12,1 mg, 1,3-10,1 mg i 0,9-7,7 mb na 100 g svježeg proivoda.

Nivo fitonadiona varirao je od 0.6-4.1 μg/g, dok je kod α-tokoferola postotak bio između 4.9 to 87.4 mg, a kod γ-tokoferola je iznosi između 3,0 to 39,4 mg/100 g svježeg proizvoda.

Mnoga istraživanja su pokazala kako konzumacijom voća i povrća u večim količinama u svakodnevnoj prehrani sprečava nastanak kroničnih bolesti kao što su rak ili srčana oboljenja. Hrana bogata voćem i povrćem sadrži mnoge iznimno važne bioaktivne spojeve bitne i nužne za naš organizam kao što su askorbinska kiselina (vitamin C), karotenoidi (provitamin A), fitonadion (vitamin K) i tokoferol (vitamin E). Upravo ti spojevi štite naš organizam te ga regeneriraju odnosno pomlađuju. Sada putem ove nove zanimljive inačice povrća, mikro zelenja,možemo veću koncentraciju i veći spektar blagotvornih spojeva unijeti u svoj organizam.

 

 

Askorbinska kiselina ili Vitamin C je vodotopivi vitamin kojeg tijelo ne može pohraniti. Potreban je za rast tkiva u svim dijelovima tijela, pomaže stvaranju kolagena, zacjeljivanju rana, oporavku i održavanju kostiju i zuba. Vitamin C je snažan antioksidans.

Karotenoidi su široko rasprostranjeni u prirodi (žuto, narančasto, crveno povrće i voće, tamno zeleno lisnato povrće i dr.). Nekoliko vrsta tih pigmenata obično dolazi zajedno i to u vrlo malim količinama. Najvažniji karotenoidi su karoteni jer oni u životinjskom organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a osobito β-karoten i likopen posjeduju i druga svojstva koja mogu značajno doprinijeti ljudskom zdravlju. Tako β-karoten, zastupljen najviše u zelenom, žutom i narančastom voću i povrću smanjuje rizik pojave katarakte, bolesti koronarnih arterija, raka pluća i dojke i pospješuje imunitet (kod osoba starije dobi), a likopen, najzastupljeniji u rajčici, lubenici, crvenom grejpu i drugom obojenom voću i povrću djeluje kao antioksidans, smanjuje rizik pojave raka pluća, želuca i prostate, raka dojke, debelog crijeva, jajnika, endometrija, gušterače i mjehura te rizik pojave kardiovaskularnih bolesti. α-karoten se pretvara u vitamin A kada je potreban ljudskom organizmu. Pokusi su pokazali da izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno djelovanje na kožu, oči, jetra i pluća. Budući da su iznimno potrebni našem tijelu, a u regularnom povrću se nalazi u manjim količinama sada ih možemo unijeti konzumacijom mikro zelenja i to u večim koncetracijama.

 

Fitonadion ili vitamin K ključan je za zgrušavanje krvi i čvrstoću kostiju. Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najučinkovitiji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i prijeloma, jer omogućuje taloženje kalcija u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (stanica koje razgrađuju kosti).

Osim zbog obilja vitamina K, zeleno lisnato povrće preporučuje se zato što sadrži i druge minerale koji izgrađuju kosti: kalcij, magnezij, bor, fosfor…

Oni koji imaju problema s mlječnim proizvodima sada za zamjenu mogu konzumirati mikro zelenje.

 

Tokoferol ili vitamin E djeluje kao antioksidans. Topljiv je u mastima te stoga djeluje kao zaštitnik masnih struktura u tijelu. Prema dosadašnjim istraživanjima, čini se da vitamin E djeluje preventivno na pojavu karcinoma, bolesti srca i komplikacija dijabetesa.

Nužan je pri održavanju snažnog imunološkog sustava te štiti timus i bijela krvna zrnca od oksidacije. Vitamin E potreban je u oku, za pravilan razvoj retine, a ujedno štiti od katarakte i makularne degeneracije. Ovaj vitamin od presudne je važnosti za normalnu funkciju spolnih žlijezda te je bitan za rad mišića i integritet središnjeg živčanog sustava.

 

Upotreba mikro zelenja:

 

Mikro zelenje nije potrebno termički obrađivati na hranu se stavlja na kraju kuhanja ili pečenja ili se dodaje u salatu. Može se jesti čisto i bez ičega čak kao i snack ili može se pripremati poput salate.

Ovisno o želji i okusu (kao i kod začina) može se kombinirati u jelima s mesom, ribom, povrćem i voćem.

 

Primjer korištenja:

 

  • Dodatak umacima, uz pesto, salate, juhe
  • U kombinaciji s proteinskim shakeovima, smoothie, voćnim i povrtnim sokovima
  • Kao garnish uz svako jelo
  • Dodati ga uz razne namaze na tost ili kruh ili kao dodatak pizzi
  • Uz omlete, burgere, razne sendviče, tortilje i dr

Podaci preuzeti: https://www.researchgate.net/publication/267354000_Microgreens_Assessment_of_Nutrient_Concentrations

 

6.3.2018.

 Sve je više naklapanja i upita što se nalazi u našem LJUTOM SENFU!

Eh pa da razbijemo i te mitove 😉😉
Unutra nisu dodani nikakvi feferoni, ljute papričice, habaneri, scorpioni ili bilo koja vrsta capsaicina. Naš ljuti senf radi se od dvije vrste gorušice (bijela i smeđa) .

Sada, u čemu je fora?

Fora je u smeđoj gorušici koja je puno jača i intenzivnija od same bijele gorušice i našim kupcima često zna biti asocijacija na hren. Okus te same ljutine također se ne razvija u usnoj šupljini kao kod capsaicina već baca na nos baš kao i kod hrena i wasabia. Takva ljutina traje svega nekoliko sekundi i nakon toga dolazi onaj bogati okus našeg ljutog senfa. Ee sada za ljubitelje savršenog okusa ali ne i ljutine fora je kod gorušice što njena ljutina isparava nakon otvaranja. Pa ko želi čekati, nakon dva tjedna dana ima pikantni, začinima obogačen Green Friends senf.

Razlog gubitka ljutine je u tome što naši senfovi nisu visoko termički obrađeni i u sebi ne sadrže nikakve konzervanse pa upravo zbog toga prirodnom oksidacijom slabi ljutina same gorušice. Za sve ostalo slobodno nam se obratite ili pogledajte sekciju delikates senfovi.

26.2.2018.

U zadnje vrijeme je popularno da svi koristimo izraze KLICE/MIKRO ZELENJE! A sada ćemo vas naučiti i razliku! 🌱🌱
Klice su proizvod koji se uzgaja u vodi te nije potrebna sunčeva svijetlost i kroz 2-3 dana spremna je za konzumaciju, klica nema zelenoga na sebi već se sastoji samo od klicne cijevi i sjemenke.

Za razliku od klica, MIKRO ZELENJE raste u supstratu odnosno bilo kakvom hranjivom mediju, potrebna mu je sunčeva svijetlost za rast i razvoj te je za konzumaciju spreman ovisno o sorti kroz 1-3 tjedna.

Zašto smo se mi odlučili za MIKRO ZELENJE?
S obzirom da smo veliki gurmani i od prvog dana surađujemo s brojnim hotelima i restoranima jako nam je važno da ima okusa, a vjerujte nam na riječ mikriči su prepuni okusa. Osim okusa i preslatkog izgleda, postoji sve više istraživanja koja pokazuju kako mikro zelenje zaista sadrži veću koncentraciju mnogih nutrijenata od samih odraslih biljaka.

Osim što imaju visoki antioksidativni učinak, mikro zelenje se smatra i funkcionalnom hranom, hranom koja promovira zdravlje,a spriječava bolesti.

Konzumacijom mikrozelenja smanjuje se rizik mnogih zdravstvenih problema, kao što su diabetes, pretilost, bolesti srca i visok krvni tlak. Osim toga popravlja ten, povečava količinu energije te produžuje kvalitetniji život!