Chili

(Capsicum annuum)

RAST: 30-50 cm, jednogodišnja uspravna biljka / UPORABA: zreli i polu zreli plodovi.

Gotovo sve paprike potječu iz Južne Amerike. Zbog svoje lakoće razmnožavanja, danas postoji nebrojeno mnogo vrsta što ljutih, što slatkih papričica u raznim oblicima i bojama.

Zapravo ljuta i slatka paprika razlikuje se po jednoj komponenti, a to je tvar odnosno ulje koje se nalazi u ljutim papričicama, a zove se kapsaicin. Najveća koncentracija kapsaicina je u košticama i njihovoj neposrednoj blizini stoga, ako želimo blažu papričicu potrebno ih je odstraniti.

Kuhinja:

Čili uglavnom korisitimo kao dodatak ili točku na i kod završetka jela. U našim krajevima rijetko se nalazi kao glavni sastojak jela, a ovisno o ukusima i željama možemo ga koristiti s kuhanim ili pečenim povrćem, kod bijelih ili crvenih umaka, dodatak namazu ili svježem siru, u raznim gulašima i juhama. Naravno neizostavan je sastojak poznatog meksičkog jela chili con carne. Općenito je neizostavan začin različitih začinskih mješavina i umaka kao što su curry, tabasco, salsa i mnogi drugi, a nećemo niti zaboraviti spomenuti da se odlično slažu i sa slatkim namirnicama što je posebno populatno u Azijskim zemljama gdje često imamo jela kombinirana slatko-ljutim okusima.

Ljekovitost:

Kao što smo ranije rekli, tajna snage ljutih papričica krije se u kapsaicinu, tvar koja ga čini nezaboravnim iskustvom na našem nepcu, a koja između ostalog snižava razinu kolesterola, spriječava grušanje krvi, jača imunitet, te zbog svoje ljutine ima antibakterijska i fungicidna svojstva. U nekim zemljama ga tretiraju kao afodizijak, a u današnje vrijeme najpopularniji je zapravo kao dodatak prehrane u dijetalnim pripravcima odnosno fat burner-ima.